Turistická útulňa

Ako má vyzerať turistická útulňa na Slovensku?

Ak si podobne ako my absolvoval dlhší horský prechod, vieš, že voľne dostupné útulne sú darom z nebies. A stráviť v nich noc v obklopení divokej prírody? Na nezaplatenie. Naším zámerom je vytvoriť nové priestory pre spojenie človeka s prírodou. Šetrne, s čo najmenším negatívnym dopadom na okolie. A s ohľadom na našu históriu a tradície.

Útulňa Jozefa Maka - Vizualizácia

Útulňa Jozefa Maka

Matthias Arnould, Robert Provazník, Michaela Vatraľová, Tomáš Bačinský (spolupráca – statika)

Útulňa Jozefa Maka - lokácia na mape
  • Plocha (vonkajšia - zastavaná) 17,8m2
  • Plocha (vnútorná – podlaha 1.np) 14,2m2
  • Objem (vonkajší) 72m3
  • Objem (vnútorný) 49m3
  • Kapacita 6 - 12
  • Lokalita

    Miesto, kde je plánované vybudovanie útulne Jozefa Maka je situované približne 30 kilometrov od Trnavy, len niekoľko desiatok metrov od smerovníka Mihalinová. Lokalita sa nachádza v úseku Štefánikovej magistrály, ktorá kopíruje Cestu hrdinov SNP - najdlhšiu turistickú magistrálu na našom území. Útulňa bude situovaná v unikátnom prírodnom prostredí staršieho bukového lesa v Malých Karpatoch. Bukový les je charakteristický jeho prirodzeným rovnorodým zložením. Stromy, s korunami vysoko nad terénom, prepúšťajú svetlo len difúzne a priame slnečné žiarenie sa tu blysne iba miestami.

    Základný opis útulne

    Autori narábajú s oku dobre známou tradičnou vonkajšou figúrou útulne so sedlovou strechou, ktorá podľa nich zapadá do prostredia a nesnaží sa v ňom vynikať, skôr s nim splynúť. Tvar a hmota útulne zohľadňuje regionálny kontext a narába do veľkej miery s lokálnymi, trvalo udržateľnými materiálmi. Kľúčovými slovami pre návrh útulne sa stali pojmy komunita, variabilita a trvalá udržateľnosť.

    Koncept

    Rovina duchovna je na tak dlhej trase, akou je Cesta hrdinov SNP, minimálne rovnako dôležitá, ako fyzická zdatnosť jedinca. Na starostlivosť o ľudskú psychiku tak autori kladú v koncepte návrhu veľký dôraz. Útulňa je priestorom pre oddych - nie len fyzický, ale aj psychický. Triezvu myseľ si človek najlepšie zachová práve v spoločnosti ľudí - v komunite.

    Viacero funkcií do minimálnej, no plne funkčnej plochy, spája vo svojej podstate jednoduchá forma variabilnej platformy. V interakcií spolu s ostatnými prvkami útulne podnecuje vnemy, a zároveň pokrýva množstvo funkčných potrieb návštevníkov. Plató vytvára priestor pre rôzne skupinové aktivity a posilňuje tak myšlienku komunity.

    Dvojpodlažná hmota s vyhradenou funkčnou časťou pre spanie v podkroví racionálne využíva objem útulne. Minimalistické riešenie útulne reaguje na všetky tri sféry trvalej udržateľnosti.

    Stodoly neboli primárnou inšpiráciou - využitie tradičných prvkov artikulovaných súdobým jazykom prirodzene vyplynulo z variantných riešení návrhu. Výsledná forma objektu disponuje prvkami, ktoré nachádzame v architektúre tradičných slovenských stodôl, čo pre nás v konečnom dôsledku do istej miery formuje koncept riešenia.

    Funkčnosť

    Objekt je od úrovne terénu odsadený kvôli zvýšeniu ochrany voči povrchovým zrážkam a snehu. Výškový rozdiel medzi terénom a objektom prekonávame širokým schodíkom, ktorý zároveň umožňuje sedenie v predpolí útulne v kontakte s vonkajším ohniskom.

    Do objektu sa vstupuje cez dvojkrídlové dvere otváravé smerom dovnútra. Dvere poskytujú možnosť otvorenia útulne a maximálneho prepojenia s okolitým lesom s výhľadom doň. Po ľavej strane je situovaná piecka s varnou platňou a oceľovou rebrinou na sušenie mokrých topánok a ponožiek. Oproti piecke je pracovný pult s úložnými policami pre odkladanie ešusu, nástrojov a vybavenia útulne. Po stranách dverí sú umiestnené oceľové háčiky na vešanie oblečenia. Oproti dverám sa nachádza lavička z masívnych trámov, ktorá poskytuje po príchode do útulne možnosť pohodlného sedu s batohom. Pod lavičkou je odkladací priestor na obuv a drevo na noc. Lavička tvorí hranicu medzi špinavou, mokrou časťou spodného podlažia a čistejším platom. Plato slúži primárne ako denný komunitný priestor s výhľadom do lesa a okolitej prírody cez dominantné bezrámové pásové okno. Veľkosť otvorov je umiernená z dôvodu ochrany vtáctva, ekonomickej a tepelnotechnickej efektívnosti útulne. V plate sú umiestnené vysúvaco-otočné stoly, ktoré poskytujú možnosť plnohodnotného a pohodlného stolovania.

    Podkrovie slúži ako hlavný priestor na prenocovanie pre 4-6 turistov. V prípade potreby zvýšenia kapacity dokáže plató na spodnom podlaží slúžiť na prenocovanie ďalších 4-6 návštevníkov. Celková kapacita útulne tak môže byť až 12 ľudí. Zvyšnú časť plochy podkrovia pokrýva pevne ukotvené statické lano, ktoré slúži na sušenie mokrých vecí a na odkladanie batohov. Nakoľko sa nachádza v úrovni podlahy podkrovia, je možné naň vešať aj veci z dolného podlažia. Pasívne vetranie je dosiahnuté umiestnením drobných vetracích kanálikov vedľa piecky a v priestore podkrovia nad oknom. Aktívne vetranie je zabezpečené dverami a oknom v štítovej stene, ktoré zároveň presvetluje podkrovie. Celá konštrukcia a všetky prvky sú navrhnuté tak, aby bola útulňa odolná voči mechanickému poškodeniu.

    Konštrukcia

    Základy objektu tvorí 8 zemných vrútov a oceľový rošt, ktorý sa na mieste zoskrutkuje. Vrchná časť stavby pozostáva z drevenej stĺpikovej konštrukcie a dreveného krovu. Šetrenie nákladov na materiál a redukovanie odpadu je dosiahnuté racionálnym riešením konštrukcie, zjednotením prierezov a redukovaním počtu použitých prvkov.

    Materiály

    Objekt je navrhnutý prevažne z dreva, ktoré svojim vzhľadom prepája útulňu s okolím. Najviac namáhané prvky sú z ocele, kvôli zvýšeniu ich odolnosti a životnosti celého objektu. Drevené časti atypických prvkov sú z rovnakého dôvodu zámerne nadimenzované na väčšie prierezy.

    Obklad je z červeného smreku, z hrubších dosiek pre väčšiu odolnosť vonkajšej obálky. Vďaka prirodzenej patine obklad časom zapadne do prostredia bukového lesa. Prekladané doskovanie na streche je z rovnakého materiálu ako obklad fasády a slúži na odvádzanie väčšiny zrážkovej vody. Vzhľadom na možné poškodenie strechy padajúcimi konármi tvorí doskovanie odolnú krytinu strechy a zároveň chráni celý strešný plášť pred mechanickými nárazmi.

    Podlaha vo vstupnom priestore je z ocelových platní s protišmykovou a protikoróznou úpravou. Povrch spodného aj vrchného plata je navrhnutý z vodovzdornej preglejky.

    Útulňa Sláviček - Vizualizácia

    Útulňa Sláviček

    Ing. arch. Darina Bartková, MgA. Vít Šimek, Ing. arch. Martina Kubešová

    Útulňa Sláviček - lokácia na mape
  • Plocha (vonkajšia - zastavaná) 24,88m2
  • Plocha (vnútorná – podlaha 1.np) 21,1m2
  • Objem (vonkajší) 95m3
  • Objem (vnútorný) 56,8m3
  • Kapacita 6 - 10
  • Lokalita

    Miesto pre útulňu bolo vybrané v lokalite Muránskej planiny, konkrétne v prírodnej rezervácii Tŕstie. Útulňa je umiestnená na lúke v blízkosti chaty Tŕstie, ktorá je dostupná po žltej turistickej trase z Tisovca alebo po zelenej trase z Rimavskej Píly. Chata leží v blízkosti červenej magistrály - Cesta Márie Széchy, ktorá sleduje pôvodnú medzihradnú cestu z roku 1644 a vedie medzi hradmi Fiľakovo a Muráň (82km).

    Základný opis útulne

    Na vybrané miesto sme sa rozhodli umiestniť jednoduchý objekt - úkryt - citlivo zasadený do krajiny. Pre návštevníka poskytuje hneď niekoľko funkcií a bez zbytočných príkras vytvára bezpečný priestor. Je postavený ako masívna zrubová konštrukcia z priznaných drevených hranolov, ktoré sa tak stávajú jej dominantným výrazovým prvkom.

    Objekt útulne je zasadený v severnej časti lúky na mieste súčasnej starej drevárne, v blízkosti prameňa. Útulňa nie je stredobodom. Naopak. Z okraja lúky pozoruje obzor a nenarušuje jedinečný výhľad na blízke i vzdialené vrcholy hôr.

    Koncept

    Ideovo sme pracovali s témou koliby, ktorá dodnes svojim spôsobom slúži ako horské obydlie. Tento archetypálny objekt je formálne i konštrukčne jednoznačný. Pracuje so zakladným konštrukčným prvkom, ktorý sa stáva priamou súčasťou interiéru. Znovuobjavením a následnym pretvorením tradičnej zrubovej konštrukcie vytvárame objekt, ktorý v sebe nesie stopu minulosti a zároveň prináša zážitok z priestoru. Priznaná drevená konštrukcia vo svojej nahote pripomína utilitárnosť objektu.

    Funkčnosť

    Stavba je členená na dve časti - krytú predsieň / verandu, cez ktorú sa prechádza do uzavretej obytnej časti. V oboch častiach sú po stranách lavice ako súčasť obvodovej konštrukcie. Tieto dva priestory od seba delí stena s policami. Obytný priestor útulne je prevýšený a pod strechou má vložené poschodie na spanie. Oproti vstupu sa nachádza piecka, vedľa vstupu je pracovná plocha a police.

    Interiér oboch častí je navrnutý stroho a univerzálne. Vytvárame príležitosť na jeho všetranné využitie v rôznych situáciách a k naplneniu viacerých funkcií.

    Na prenocovanie je primárne určené vložené poschodie pod strechou (4 osoby) a lavice v obytnej časti (2 osoby). Núdzovým riešením je prenocovanie 2 až 4 osôb vo vstupnom priestore, ktorý slúži hlavne ako úkryt pred nepriaznivým počasím.

    Predsieň zároveň plní funkciu krytého vstupu do útulne. Je osvetlený štrbinami v obvodových stenách. Na vešiaky je možné odložiť mokré bundy alebo náradie. Pokračujeme ďalej do obytnej časti - dverami prechádzame cez deliacu stenu, ktorú tvoria police a vešiaky na zavesenie a odloženie turistického oblečenia a vybavenia, paličiek, batohov a topánok.

    Príprava jedla prebieha na veľkorysej pracovnej ploche vedľa dverí. Na varenie je možné použiť piecku. V polici pod pracovnou plochou je uložený erárny riad či náradie. Lavice sú usporiadané do L a majú pri sebe fixný stôl pre 4 ľudí. Pod lavicami je dostatočný priestor pre uskladnenie suchého dreva a potrebného náradia. Mokré oblečenie je možné sušiť na šnúre medzi trámami nad stolom.

    Poschodie na spanie je prístupné po rebríku. Interiér je osvetlený oknami v štítových stenách. Presklené plochy eliminujú priebežné drevené profily z vonkajšej strany. Vedľa okien sa nachádzajú odkladacie poličky na drobnosti - čelovka, fľaša na vodu atd.

    Sklad dreva bude riešený ako samostatný drevník vedľa objektu.

    Konštrukcia

    Útulňa stojí na nízkej kamennej podmurovke a je orientovaná štítom kolmo k terénu. Základným stavebným prvkom samotného objektu je drevený hranol z červeného smreku o rozmeroch 120x160mm. Jeho opakovaním a skladaním natupo v dvoch smeroch vzniká obvodová konštrukcia, ktorá ostáva priznaná z vonkajšej aj vnútornej strany. Vynechaním drevených hranolov v obvodovej konštrukcii sú vytvorené štrbiny, ktoré do objektu vpúšťajú svetlo a vzduch a dodávajú stavbe jej jedinečný výraz. Medzi jednotlivé profily je do vyfrézovaných drážok vložené pero ako ochrana interiéru pred vznikom štrbín pri dodatočnom vysychaní materiálu.

    Rovnaké stavebné prvky sú použité aj na členenie interiéru a “nábytok”, ktorý je tak pevnou súčasťou stavby.

    Materiály

    Drevený hranol z červeného smreku je dominantným výrazovým prvkom exteriéru aj interiéru útulne. Zariadenie zostáva strohé, je trvácne a odolné voči poškodeniu. Podlahu tvoria hrubé drevené dosky s perodrážkou. Ako strešná krytina je použitý drevený šindeľ. Podmurovka je vyskladaná nasucho z lomového kameňa. Interiér dopĺňajú prvky z nerezu - rebrík, vešiaky.

    Útulňa Sláviček - Vizualizácia

    Útulňa Sláviček

    Lukáš Lečko, Ľubomíra Blašková, Tomáš Bačinský (spolupráca – statika)

    Útulňa Jána Kruteka - lokácia na mape
  • Plocha (vonkajšia - zastavaná) 25m2
  • Plocha (vnútorná – podlaha 1.np) 16 - 22m2
  • Objem (vonkajší) 93m3
  • Objem (vnútorný) 62m3
  • Kapacita 6 - 11/14
  • Lokalita

    Miesto, pre ktoré je útulňa navrhnutá leží 30 km východne od Košíc v katastrálnom území obce Vyšný Medzev. Nachádza sa na červenej značke, kúsok pred sedlom Jedľovec v smere od vrchu Kloptaň. Nadmorská výška miesta je 850 m.n.m. a obklopuje ho mladý listnatý les, v širšom okolí zmiešaný.

    Základný opis útulne

    Zámerom návrhu je vytvoriť útočisko pri ceste krajinou, poskytnúť miesto pre odpočinok, pre stretnutia známich aj neznámich alebo naopak, miesto kde nájde človek kľud a pokoj od každodenného sveta.

    Koncept

    Návrh má ambíciu poslúžiť návštevníkom rôznej príležitosti a poskytnúť im útočisko. Privíta diaľkových turistov a poskytne im teplo, priestor na prípravu jedla, prenocovanie a regeneráciu ale aj okoloidúcich, ktorí sa chcú zastaviť a posedieť vonku či už skrývajúc sa pred počasím alebo len oddychujúc na ceste ďalej.

    Z exteriéru útulňa ponúka ochranu pred nepriaznami počasia pod strechou, ktorá zámerne pretŕča. Postranné niky môžu poslúžiť na oddych a občerstvenie ale aj priestor na prenocovanie na čersvom vzduchu s komfortom strechy nad hlavou.

    Interiér je vystavný z rôznych priestorov - zákutí, ktoré návštevníka navádzajú k ich využitiu ale ponúkajú aj možnosti pre situačnú improvizáciu a fantáziu.

    Funkčnosť

    Objekt je od terénu zvýšený, kvôli ochrane pred vlhkom. Sedlová strecha pretŕča ne všetky strany, aby chránila fasádu aj prípadných turistov pred neduhami počasia. Po boku útulne je nika, slúžiaca na prespanie alebo oddych a na druhej strane uzatváratelný priestor na drevo.

    Po vstupe do objektu sa turista ocitne v uzavretom zádverí, kde sa môže oprášiť a odložiť si špinavé a mokré veci. Je tu pristor na zavesenie, položenie a sadnutie. Zádverie je na o schod nižšej úrovni ako hlavná miestnosť útulne a je nevykurované. Slúži aj na to aby teplo z pobytovej časti útulne pri každom otvorení dverí neuniklo von.

    Po prekonaní schodu a dverí sa návštevník ocitá v jadre útulne, kde už podla svojich očakávaní môže oddychovať, pripravovať a konzumovať jedlo a napokon to hlavné zregenerovať a vyspať sa.

    Po vstupe je na strane umiestnená piecka s pracovnou doskou a oproti vstupu stôl so sedením pri okne. Samotné spanie je organizované v dvoch úrovniach – vyvýšene po stranách alebo v podkroví. Všetky lôžka sú prístupné rebríkom, ktorý slúži zároveň aj na vešanie. Celý interiérový priestor poskytuje diverzitu zákutí no zároveň nieje striktne delený, návštevník si tak môže vybrať kde mu je najmilšie na noc skloniť hlavu.

    Konštrukcia

    Základy útulne tvorí 16 zemných vrutov (v prípade že by podložie bolo príliš kamenisté sa bude zakladať na betónových kvádroch). Na tieto zemné vruty sa uložia 4 rámy z reziva o priereze 120mm a následne sa prepoja medzi sebou horizontálnymi prvkami a zavetria diagonálami.

    Materiály

    Nosná konštrukcia je drevená. Výplne medzi konštrukciou tvorí minerálna izolácia. Interiér je obložený preglejkou a exteriér vodotesnou preglejkou delenou drevenými doskami.

    Strecha útulne je prekrytá vlnitou cemento-vláknitou krytinou.

    Realizácia projektu

    V prvom kroku sme zorganizovali kampaň na StartLabe, podporou ktorej ste nám pomohli vyzbierať neuveriteľných 61 038 €.

    Vypísali sme architektonickú súťaž, do ktorej sa prihlásilo viac ako 100 uchádzačov. Vybrali sme 3 finálne tímy, ktorým sme odovzdali zadanie. V auguste 2021 nám odovzdali návrhy.

    Okrem toho sme v štádiu riešenia rekonštrukcie Ramža, ktorá leží na Ceste SNP v Nízkych Tatrách.


    Vďaka vašej podpore, ďalej:

    • vytvoríme online správcu slovenských útulní,
    • pomôžeme s opravou 4 existujúcich útulní,
    • 10 útulniam darujeme základné vybavenie / náradie,
    • jednu útulňu sami postavíme,
    • ďalšie dva návrhy darujeme slovenským samosprávam alebo organizáciám.

    Ak chceš projekt podporiť, môžeš tak spraviť zapojením sa do niektorej z brigád alebo finančným darom. Ten môžeš poslať na účet KST Hikemates SK2411000000002940083458 (v platbe uveď, že ide o dar na útulne).

    Kto stojí za projektom útulní?

    Hikemates
    madebythe:

    V Hikemates spájame hory a ľudí. Vedieme najväčší turistický klub na Slovensku. Do projektu sme sa pustili spolu s našimi priateľmi z madebythe: Bláznami do papiera, ktorí chcú zmeniť Slovensko k lepšiemu.

    Spoločne prinášame limitované kolekcie ilustrácii Poustr, ktoré spájajú šikovnosť lokálnych dizajnérov a krásy našej prírody.

    Oficiálnym objednávateľom - vyhlasovateľom výberového konania je občianske združenie:
    KST Hikemates, so sídlom: Dunajská 7614/8, 811 08 Bratislava - Staré Mesto, IČO: 52 605 434, registrované pod č.: VVS/1-900/90-57154.


    Projekt je realizovaný pod záštitou

    Ministerstvo životného prostredia SR
    Ministerstvo dopravy SR

    Projekt ďalej podporili

    Národný park Muránska planina
    CHKO Cerová vrchovina
    KST
    SKA
    ARCHINFO
    Mapy.cz

    Máte záujem podieľať sa na realizácii projektu? Kontaktujte nás.
    pato@hikemates.com alebo +421 949 620 702